Categories Artikler

Derfor er din stemme vigtigt for folketingsvalget

Snart er der endnu en gang folketingsvalg i Danmark. Her er det vigtigt, at vi alle hylder demokratiet ved at bruge vores stemme på den folketingskandidat, vi tror mest på. Stemmeprocenten til de danske folketingsvalg er høje sammenlignet med mange andre steder i verden, men der er stadig plads til forbedring. Her er to gode grunde til, at din stemme ved valget har værdi.

Stemmen giver dig ret til at have en holdning

Vi får de politikere, vi har fortjent. Hvis vi ikke har brugt vores stemme, og en politiker træffer en beslutning, vi ikke er glade for, kan vi ikke tillade os at være utilfredse. Retten til at kritisere politikere følger nemlig med til at have været med til at vælge dem. Derfor giver du dig selv en ret til at deltage i den offentlige debat, når du bruger din stemme til folketingsvalget. Det er en letkøbt ret, for det kræver ikke meget arbejde at gå ned og sætte sit kryds.

Tænk hvad der ville ske, hvis ingen stemte

Etisk tænkning i Danmark er i høj grad baseret på Immanuel Kants idéer om etik og moral. Det var centralt for Kants tænkning, at vores handlinger bør være udtryk for en alment gældende regel. Hvis spørgsmålet kommer til, om man bør bruge sin stemme eller ej, bør svaret altså være, at man skal tage en beslutning, der kan fungere som en alment gældende regel for det at stemme ved folketingsvalg. Vores demokrati kan ikke fungere, hvis ingen stemmer ved folketingsvalget, men det kan fungere rigtigt godt, hvis alle bruger sin stemme. Derfor er det det etisk rigtige at gøre at bruge sin stemme på en af de folketingskandidater, der stiller op til valget i år